Спининг е групово аеробно занимание, изразяващо се в организирано каране на специално пригодени за случая колела на закрито, наречени спинери. Провежда се от квалифицирани инструктори и може да бъде както ниско, така и високоинтензивно. Колелата и хореографията при спининг са създадени да имитират колоездене в пресечена местност. Натоварването се регулира чрез винт за съпротивлeниe, с който е снабдено всяко спининг колело.

Продължителността на един час по спининг е между 45-90 минути, през които участниците следват командите на инструктора и  преминават през различни етапи – изкачване, спускане, спринтове и др.

Както всяко едно аеробно ориентирано занимание и спинингът започва със загрявка, преминава през основната аеробна част, която има продължителност не по-малко от 20 минути и след това сърдечният ритъм на участниците плавно се връща обратно до стойностите, характерни при започването на часа.

Проучвания сочат, че при 40 минути спининг се изгарят около 500 калории. Трябва да се има предвид, че тази стойност е само ориентировъчна, тъй като количеството изгорени калории се влияе от интензивността на тренировката и други фактори.

 

Положителни ефекти от спининг

При редовно занимаване със спининг може да очаквате:

    • развиване на силно, издръжливо и здраво сърце;
    • по-голяма аеробна издръжливост при натоварвания за по-дълги периоди от време;
    • намаляване времето за възстановяване на организма след тренировка;
    • възможност да акумулирате повече енергия;
    • загуба на много телесни мазнини.

X
X